image

mężu zrób dziś obiad – przepis na absolutny orgazm podniebienia

Jeśli już jesteście w końcu razem, to mężowie pomagają wam w kuchni? Ja trafiłam na męża idealnego. Choć bardzo dużo nie ma go w domu, to po powrocie nadrabia każdą straconą chwilę.

Jedna z jego wspaniałych cech jest umiejetność przyrządzania naprawdę smacznego jedzenia. Postanowiłam, specjalnie dla was wrzucić przepis mojego męża, na coś absolutnie przepysznego. Zajadamy się tym całą rodziną. Robimy wręcz z tego rodzinne święto smaku. Niekiedy zapraszamy gości i wspólnie przy dobrym winie, obdarowujemy nasze kubki smakowe.

GRILLOWANA OŚMIORNICA

Składniki:

  1. Ośmiornica – cała (my kupujemy mrożoną, w biedronce, ważne żeby była w całości). 1szt. na dwie osoby to minimum. Ośmiornica podczas gotowania zmniejsza znacznie swoją objętość.
  2. włoszczyzna (jak do zupy)image
  3. 1 x cebula
  4. ziele angielskie, liść laurowy
  5. czosnek
  6. natka pietruszki
  7. papryczka chili
  8. olej lub oliwa z oliwek
  9. warzyw na grilla (cukinia, cebula, pomidory, papryka, bakłażan, pieczarki) – oraz każde warzywo które lubicie z grilla

Przygotuj:

  1. grill elektryczny, patelnia grillowa lub grill węglowy
  2. duży garnek
  3. mały słoiczek do sosu

Przygotowanie:

Rozmrażamy ośmiornicę. Najlepiej pozostawić do samoistnego rozmrożenia. Poprzez rozmrażanie w wodzie mięso traci swój wyjątkowy smak. Wkładamy ośmiornicę w całości do dużego garnka i zalewamy zimna wodą. Dodajemy włoszczyznę i opaloną cebulę. Jeśli nie macie opalcza, możecie to zrobić na suchej patelni. Wrzucamy kilka liści laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy ok. 1 godziny.

Sprawdź miękkość. Ośmiornica nie może być rozgotowana.

UWAGA!!! nie solimy – mięso ośmiornicy samo w sobie jest słone.

UWAGA!!! sprawdzamy miękkość w najgrubszym miejscu odnóży.

image

Wyciągamy ugotowaną ośmiornicę i odkrawamy odnóża. Głowy raczej nie grillujemy. Czasem mąż robi z głowy pyszny salceson, jeśli będzie zapotrzebowanie to też chętnie kiedyś go wrzucę na mój blog homealone.pl.  Następnie rozgrzewamy grill. My korzystamy z elektrycznego, ale może być  rownież patelnia grillowa lub też oczywiście zwykły grill węglowy.

image

Kładziemy odnóża na zwilżonego odrobiną oleju, obok grillujemy warzywa.

Koniecznie podajemy z sosem:

Do słoiczka wrzucamy pokrojony w małą kostkę czosnek. Nie polecam używać praski. Czosnek wtedy nie daje takiego aromatu. Siekamy natkę pietruszki, oraz papryczkę chili. Wszystkie składniki w ilości według uznania. W zależności jak bardzo lubimy poszczególne składniki. Dodajemy sól i pieprz i zalewamy olejem lub oliwą z oliwek. Zamykamy słoik i mocno mieszamy. Sos można zrobić wcześniej, aby smaki się połączyły.

UWAGA !!! jeśli zostanie ci sos, nie wyrzucaj go, użyj do makaronów lub np. do sałatki z pomidorami, ośmiornicą (wykorzystaj głowę ośmiornicy) i awokado.

Podawaj ze świeżą bagietką i jeśli ktoś lubi to z lampką białego wina.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *